Majalah reka bentuk
Majalah reka bentuk
Bangunan Pejabat

The PolyCuboid

Bangunan Pejabat PolyCuboid adalah bangunan ibu pejabat baru untuk TIA, sebuah syarikat yang menyediakan perkhidmatan insurans. Lantai pertama dibentuk oleh had tapak dan paip air berdiameter 700mm yang melintasi tapak bawah tanah sehingga menghadkan ruang pondasi. Struktur logam larut ke dalam blok komposisi yang pelbagai. Tiang dan balok lenyap dari sintaks ruang, memproyeksikan kesan objek, sementara juga menghilangkan bangunan. Reka bentuk volumetrik diilhamkan oleh Logo TIA menjadikan bangunan itu sendiri menjadi ikon yang mewakili syarikat.

Sekolah

Kawaii : Cute

Sekolah Dikelilingi oleh sekolah menengah kanak-kanak perempuan tetangga, Sekolah Persediaan Satelit Toshin ini memanfaatkan lokasinya yang strategik di jalan perbelanjaan yang sibuk untuk menampilkan reka bentuk pendidikan yang unik. Kemudahan yang sesuai untuk belajar yang sukar dan suasana yang santai untuk bersenang-senang, reka bentuknya mempromosikan sifat feminin penggunanya dan menawarkan materialisasi alternatif untuk konsep abstrak "Kawaii" yang banyak digunakan oleh Pelajar Sekolah. Bilik-bilik untuk tandan dan kelas di sekolah ini mengambil bentuk rumah atap berkaki segi delapan seperti yang digambarkan dalam buku bergambar kanak-kanak.

Klinik Urologi

The Panelarium

Klinik Urologi Panelarium adalah ruang klinik baru untuk Dr. Matsubara salah satu daripada beberapa pakar bedah yang diperakui untuk mengendalikan sistem pembedahan robotik da Vinci. Reka bentuknya diilhamkan dari dunia digital. Komponen sistem binari 0 dan 1 diinterpolasi di ruang putih dan dijelmakan oleh panel yang keluar dari dinding dan siling. Lantai mengikuti juga dari aspek reka bentuk yang sama. Panel walaupun penampilan rawak mereka berfungsi, mereka menjadi papan tanda, bangku, kaunter, rak buku dan juga pemegang pintu, dan yang paling penting adalah penglihatan yang melindungi privasi minimum bagi pesakit.

Restoran Dan Kedai Udon

Inami Koro

Restoran Dan Kedai Udon Bagaimana seni bina dapat mewakili konsep masakan? The Edge of the Wood adalah usaha untuk menjawab persoalan ini. Inami Koro mencipta semula hidangan Udon Jepun tradisional sambil mengekalkan teknik penyediaan yang biasa. Bangunan baru ini mencerminkan pendekatan mereka dengan meninjau semula pembinaan kayu tradisional Jepun. Semua garis kontur yang menyatakan bentuk bangunan dipermudahkan. Ini termasuk bingkai kaca yang tersembunyi di dalam tiang kayu nipis, kecenderungan bumbung dan siling diputar, dan tepi dinding menegak semuanya dinyatakan dengan satu garis.

Farmasi

The Cutting Edge

Farmasi The Cut Edge adalah sebuah farmasi pengeluaran yang berkaitan dengan Daiichi General Hospital di Himeji City, Jepun. Di farmasi jenis ini, pelanggan tidak mempunyai akses langsung ke produk seperti jenis runcit; sebaliknya ubatnya akan disediakan di halaman belakang oleh ahli farmasi setelah memberikan preskripsi perubatan. Bangunan baru ini dirancang untuk mempromosikan imej hospital dengan memperkenalkan gambar tajam berteknologi tinggi sesuai dengan teknologi perubatan canggih. Ia menghasilkan ruang minimalis putih tetapi berfungsi sepenuhnya.

Restoran Cina

Pekin Kaku

Restoran Cina Pengubahsuaian baru restoran Pekin-kaku menawarkan penafsiran semula gaya tentang apa yang boleh menjadi restoran gaya Beijing, menolak reka bentuk hiasan tradisional yang berlimpah untuk seni bina yang lebih sederhana. Siling dilengkapi dengan Red-Aurora yang dibuat menggunakan Tirai tali sepanjang 80 meter, sementara dindingnya diperlakukan dengan batu bata tradisional Shanghai yang gelap. Unsur budaya dari warisan Cina milenari termasuk pejuang Terakota, kelinci Merah, dan seramik Cina disorot dalam paparan minimalis yang memberikan pendekatan kontras terhadap elemen hiasan.